Buitenoefening EHBO 28-01-2020

Dinsdagavond mochten we de praktijk buiten weer is opzoeken. Onze locatie was gevestigd op de Cathelijneweg in Kuitaart bij Floris&Sari.

Vier gewonden in de bouwloods achter op het terrein gaf onze ehbo’ers de kans om al hun kennis weer eens in de praktijk toe te passen. Dat dit moeilijk was bleek al snel.

Lassplinters in het oog, met verdere verbrandingsplekken op het gezicht. Druk rondlopend en maar blijven vragen hoe het met zijn collega’s ging. Koelen is de boodschap!!! Daarna overlaten aan de huisarts die de lassplinter uit het oog kan halen.

Twee afgezaagde vingers en een half nog aanzittende vinger gaf de verwonding weer van het volgende slachtoffer. Kwam nog bij dat deze persoon niet tegen bloed kon en zo dus snel flauw zou vallen. Plat leggen en arm omhoog van de gewonde hand. Daar een druk verband op aanleggen en wachten op medische hulp. (afgezaagde vingers in de gaten houden dat de hond hier niet mee kan gaan lopen😉) De afgezaagde vingers kun je het best in een plastic zak doen en deze weer in een zak met ijs leggen. Dit geeft de grootste kans dat ze er in het ziekenhuis weer aangezet kunnen worden.

Een man onder een bus, liggend in accuzuur. Er voorzichtig vanonder laten komen, niet helpen aangezien zijn shirt volledig doordringt was met dit zuur. Plat laten liggen en spoelen, zorgen dat het zuur verdund word. Laat hem zelf uiteindelijk zijn shirt uit doen en blijf spoelen. Zorg ook dat zijn schoenen uitgedaan worden anders lopen deze vol met het accuzuur. Wond aan de arm was bijzaak en is voor het medisch team in het ziekenhuis. Wij hebben dit uiteindelijk alleen maar afgedekt.

Onder de heftruck lepels lag een man met een hoofdwond. Man was bij bewust zijn maar lag daar al een hele tijd. Alle vier de groepjes maakten helaas dezelfde fout. Zo snel mogelijk de lepels omhoog tillen van de heftruck zodat we hem konden bevrijden. Het stilstaande bloed in zijn benen bouwen een gif op. Dit werd afgekneld door de lepels, en zodra deze worden opgetild stroomt het giftige bloed door het lijf. De man zal zo langzaam sterven. De hoofdwond werd door iedereen netjes behandeld!🤕

Het was weer een hele leerzame avond. Alle lotussen bedankt, en natuurlijk ook Floris&Sari voor de pracht locatie.